Varför har bikinis blivit så små? 

Även om det inte känns så just nu när jag sitter och skriver detta så går det snabbt mot sommartid, vilket innebär dagar på stranden. Så snart är det dags att blocka fram bikinin och du undrar kanske precis som många andra kvinnor varför det blivit modernt med modeller som är väldigt små och utmanande. Och i denna artikel kommer vi att titta lite närmare på fenomenet med små stringbikinis som inte bara svept över Sverige de senaste åren utan över hela världen. 

Bikinis blir mindre för varje år 

De senaste åren har bikinis blivit mindre och mer utmanande för varje strandsäsong. Faktum är att det bland de yngre kvinnorna blivit lika vanligt som traditionella bikinis. Även baddräkter som normalt är till för att täcka mer hud är nu vanliga i string och hög skurna över låren.

Anledningar till trenden 

  • Kroppspositivitet: Då alla kroppstyper är mer accepterade idag än för bara några år sedan (vilket är något väldigt bra) är det allt fler som vågar sig på en mindre bikini fast de kanske tidigare inte riktigt vågat bära en. 
  • Sociala medier: Detta är troligen den mest framträdande punkten. När du ser celebriteter på instagram eller andra sociala medier posera i små bikinis på deras exotiska semestrar är det självklart att många kommer att haka på den trenden. Det gör i sin tur att allt fler vanliga personer lägger upp liknande bilder i liknande outfits och ännu fler börjar följa med i trenden. 
  • Kompetitiv marknad: Det är hård konkurrens när det kommer till badkläder och designers gör allt de kan för att sticka ut. Tyvärr är det begränsat hur mycket man kan göra med en bikini så många satsar på att sticka ut genom att göra dem mindre och mer utmanande för att locka kunder. 

Oavsett om det är en av ovanstående anledningar, alla eller något mera så är det solklart att de blivit mer utmanande de senaste åren. 

Designers försöker att skapa en sexig look 

Vi har valt att djupdyka lite i denna punkten då det trots allt är designers och företagen de jobbar för som förser instagramtjejerna med bikinis att marknadsföra och ha på sig på sina bilder. Och det är tydligt att de försöker att driva fram en sexig look. Men vad är en sexig look på en bikini egentligen? Det finns inget riktigt solklart svar här för oss som skriver. Men enligt modebranschen är det tydligt att de anser att det är en formpassande bikini som visar så mycket hud som möjligt. Frågan vi ställer oss är hur långt kan man gå och hur långt kommer man att gå innan man behöver hitta en annan inriktning då bikinis börjar bli riktigt små.

Argumentet för trenden

Såklart finns det många argument för trenden och det mest framträdande är att det är upp till var och en hur man vill klä sig, även på stranden. Det ger helt enkelt frihet för den som bär bikinin att presentera sin kropp på det sätt man vill och om man känner sig komfortabel i en liten stringbikini så ska man få ha det. Många tycker även att det är skönt att ha på sig, att man får en snyggare solbränna och ser det som ett alternativ och inte ett “sexigt alternativ”. 

Argumentet mot trenden 

Det finns såklart även argument emot denna trend och det mest framträdande för oss är kanske att man sexualiserar ett mode som för många ska vara funktionellt och skönt att ha på sig. Det kan även skapa en viss press, speciellt för yngre tjejer att kunna bära upp en liten bikini vilket kräver att man känner sig komfortabel nog med sin kropp. Och det är som bekant något som inte alla gör och detta är en trend som kan få problemet att eskalera.  

Slutsats

Oavsett vad man tycker om detta modet så är det här och vad vi kan se så ser det inte ut att sluta. Vi tycker att du som läsare inte ska välja bikini efter vad andra skriver, tycker eller försöker sälja till dig. Välj en modell som passar till dig och som du kommer att trivas i när du använder den, oavsett om det är en heltäckande modell eller om det är en mini bikini

Lämna en kommentar